.

coaching voor volwassenen &jongeren

burn out I bore out I keuzestress I ambities

.

THERAPIE/COACHING VOOR DOCENTEN

Als psycholoog en docent begrijp ik als geen ander hoe het is om voor de klas te staan. Onderwijs is prachtig, maar tegelijkertijd ook enorm uitdagend. Je bent niet alleen bezig met lesgeven, maar ook met administratie, oudergesprekken, conflicten in de klas en de voortdurende druk om alles perfect te doen. Bovendien is de ene klas de andere niet; sommige groepen vergen eenvoudigweg veel meer energie en aanpassingsvermogen van je.


Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel docenten na verloop van tijd hun grenzen bereiken. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de startende docenten binnen vijf jaar alweer het onderwijs verlaat. Voor nieuwe docenten is het vak vaak een grote ontdekkingsreis. Je moet niet alleen je vakinhoudelijke kennis toepassen, maar ook jezelf leren uiten in het klaslokaal. Iedereen heeft een unieke stijl, en het kost tijd plus goede begeleiding om die stijl te ontdekken en verder te ontwikkelen. We praten vaak over differentiatie voor leerlingen, maar eigenlijk zouden we ook meer aandacht moeten besteden aan de verschillen tussen docenten: wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander effectief te zijn.


Ook ervaren docenten kunnen op een punt komen waarop ze vastlopen—door veranderingen binnen de school, spanningen binnen het team of persoonlijke omstandigheden die impact hebben op hun werk. En precies nu, in een tijd van groot lerarentekort, is het belangrijker dan ooit om goed voor onze docenten te zorgen.


Effectieve begeleiding kan hierin een wereld van verschil maken, zeker wanneer die begeleiding komt van iemand die het onderwijs van binnenuit kent. Iemand die begrijpt dat standaardoplossingen vaak tekortschieten.


Voor scholen is het daarom heel verstandig om hierin te investeren. Door actieve ondersteuning te bieden, laat je zien dat je het welzijn van je team serieus neemt. Dit voorkomt uitval en verhoogt het werkplezier. Wacht niet tot het misgaat: coaching of therapie kan juist preventief bijdragen aan vroegtijdige signalering en ervoor zorgen dat burn-out of bore-out wordt voorkomen. Het kan de werkplezier opnieuw doen opleven, wat ook ten goede komt aan de leerlingen. Want onze leerlingen verdienen de allerbeste docenten!



INDIVIDUELE BEGELEIDING

Individuele Begeleiding: Jij staat centraal


Geen enkele docent is hetzelfde. Waar de één al veel heeft aan een paar goede gesprekken, heeft de ander behoefte aan langere, diepgaandere begeleiding. Daarom werk ik altijd op maat. We kijken samen wat jij nodig hebt om weer in balans te komen—of dat nu gaat om het leren omgaan met stress, het herstellen van een burn-out of bore-out, of het aanpakken van somberheid en twijfels over je werk of jezelf.


Soms is het helpend om ook een keer mee te kijken in de klas, of om met persoonlijkheidsonderzoek (diagnostiek) wat meer inzicht te krijgen in hoe jij functioneert en wat je valkuilen en krachten zijn. Alles is erop gericht om jou sterker en met meer zelfvertrouwen in je werk te laten staan.


Afspraken kunnen snel worden ingepland—geen wachtlijsten, geen onnodig gedoe. Ook gesprekken buiten schooltijd of in de avond zijn mogelijk, zodat het goed past in jouw agenda.




Op veel scholen zijn er bijeenkomsten voor docenten—intervisies, studiedagen, startgroepen voor beginnende leraren. En hoewel dat waardevolle momenten kunnen zijn, is er vaak weinig ruimte om écht stil te staan bij wat het werk met je doet. Juist daar zit de kracht van mijn groepsbijeenkomsten: onder begeleiding van een psycholoog ontstaat er een veilige, gestructureerde setting waarin je dieper kunt gaan.


In deze groepen merk je al snel: *ik ben niet de enige.* Dat besef alleen al kan enorm opluchten. Er ontstaat ruimte voor openheid en herkenning. Je leert van elkaars verhalen, geeft steun en ontvangt het zelf ook. Je oefent met het uitspreken van twijfels, leert omgaan met feedback, en ontdekt hoe jouw manier van reageren misschien ook samenhangt met eerdere ervaringen of persoonlijke patronen.


Waar reguliere schoolbijeenkomsten vaak blijven hangen op het niveau van tips of ervaringen delen, gaan deze groepssessies juist een laag dieper. We richten ons op het versterken van zelfinzicht, veerkracht en verbinding. De gesprekken worden zorgvuldig begeleid, zodat iedereen aan bod komt en er echte veiligheid ontstaat—ook als het gaat over kwetsbare of lastige thema’s.


Voor startende docenten is dit extra waardevol. In plaats van het wiel alleen uit te vinden, krijg je begeleiding die helpt om je eigen stijl en grenzen te ontdekken, én om de twijfels die daar soms bij horen serieus te nemen zonder dat ze je onderuit halen.


Deze sessies zijn meer dan collegiale steun; het is professionele groepsbegeleiding waarin je niet alleen leert, maar ook groeit. Voor scholen is het een krachtige manier om het welzijn en de ontwikkeling van hun team serieus te ondersteunen.






Wil je dit als school aanbieden aan je team, of ben je als docent nieuwsgierig of dit iets voor jou is? Neem gerust contact op. Samen bespreken we wat past.