Als psycholoog en docent begrijp ik als geen ander hoe het is om voor de klas te staan. Onderwijs is prachtig, maar tegelijkertijd ook enorm uitdagend. Je bent niet alleen bezig met lesgeven, maar ook met administratie, oudergesprekken, conflicten in de klas en de voortdurende druk om alles perfect te doen. Bovendien is de ene klas de andere niet; sommige groepen vergen eenvoudigweg veel meer energie en aanpassingsvermogen van je.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel docenten na verloop van tijd hun grenzen bereiken. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de startende docenten binnen vijf jaar alweer het onderwijs verlaat. Voor nieuwe docenten is het vak vaak een grote ontdekkingsreis. Je moet niet alleen je vakinhoudelijke kennis toepassen, maar ook jezelf leren uiten in het klaslokaal. Iedereen heeft een unieke stijl, en het kost tijd plus goede begeleiding om die stijl te ontdekken en verder te ontwikkelen. We praten vaak over differentiatie voor leerlingen, maar eigenlijk zouden we ook meer aandacht moeten besteden aan de verschillen tussen docenten: wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander effectief te zijn.
Ook ervaren docenten kunnen op een punt komen waarop ze vastlopen—door veranderingen binnen de school, spanningen binnen het team of persoonlijke omstandigheden die impact hebben op hun werk. En precies nu, in een tijd van groot lerarentekort, is het belangrijker dan ooit om goed voor onze docenten te zorgen.
Effectieve begeleiding kan hierin een wereld van verschil maken, zeker wanneer die begeleiding komt van iemand die het onderwijs van binnenuit kent. Iemand die begrijpt dat standaardoplossingen vaak tekortschieten.
Voor scholen is het daarom heel verstandig om hierin te investeren. Door actieve ondersteuning te bieden, laat je zien dat je het welzijn van je team serieus neemt. Dit voorkomt uitval en verhoogt het werkplezier. Wacht niet tot het misgaat: coaching of therapie kan juist preventief bijdragen aan vroegtijdige signalering en ervoor zorgen dat burn-out of bore-out wordt voorkomen. Het kan de werkplezier opnieuw doen opleven, wat ook ten goede komt aan de leerlingen. Want onze leerlingen verdienen de allerbeste docenten!